Unde îți încarci mașina electrică în România: cât costă și cât de mult s-a maturizat rețeaua de stații

de: Alexandru Puiu
17 02. 2021

Foarte mulți români sunt descurajați de investiția într-o mașină electrică din cauza numărului de stații de încărcare. În realitatea însă, acestea au devenit mult mai comune în România.

În cazul în care te gândești la achiziția unei mașini electrice pe teritoriul României, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Dincolo de consumul energetic efectiv și de autonomie, ar fi bine să ai în vedere cât de ușor îți încarci mașina și unde. Dacă ți-o cumpărai în speranța încărcărilor gratuite, ar fi bine să ai în vedere că stațiile fără niciun ban au dispărut aproape complet din țara noastră.

Dincolo de detaliile de fond, un singur lucru este important. Întreaga Românie poate fi parcursă cu o mașină electrică a cărei autonomie este de cel puțin 150 de kilometri. Aceasta este cea mai mare distanță la care găsești stații de încărcare, chiar dacă există și orașe cu multe sau foarte multe astfel de locații.

Dacă vrei să mergi la drum, iar stațiile de încărcare reprezintă o problemă, ar fi bine să consulți în prealabil harta disponibilă la această adresă, pentru a-ți stabili traseul. La ora actuală, în România există aproximativ 300 de locații în care poți încărca o mașină electrică, acestea sunt dotate cu 900 de puncte de încărcare. Într-o locație poți încărca o singură mașină, altele facilitează încărcarea a 5-10 mașini simultan.

Majoritatea centrelor comerciale mari (mall, hypermarket) au în parcările lor stații de alimentare EV. Lista include Kaufland, LIDL, Mega Image, Penny și Carrefour. Dacă un astfel de magazin nu are încă stație de încărcare în parcare, va avea în 2021. La benzinăriile Mol și Rompetrol găsești stații de încărcare pentru mașini electrice, într-o oarecare măsură sau deloc la OMV, Petrom și LukOil.

Un detaliu interesant este legislația din România s-a modificat, iar constructorii sunt obligați să prevadă și stații de încărcare la noile clădiri, indiferent de destinația lor, rezidențială sau birouri. Tot așa cum trebuie să le prevadă cu uși sau ferestre.

În ceea ce privește prețurile, acestea au fost agregate de 0-100.ro:

  • 1 kWh acasă poate costa circa 0,6-0,8 lei (puterea de încărcare fiind de regulă în jurul a 2,5 kW la o priză convențională).
  • 1 kWh la stațiile de încărcare semi-rapide (de regulă cu o putere maximă 22 kW) poate costa între 0,64 lei și 1,45 lei.
  • 1 kWh la stațiile care asigură încărcare rapidă (de regulă putere 50 kW sau mai mult) poate costa 1 leu până la 2 lei.